Víte, že.... (26) aneb o ředkvičkách

3. května 2015 v 11:35 | Včelka |  Víte, že
Nastal nám čas, kdy už dozrávají ředkvičky a proto si o nich něco málo povíme :)

Do Evropy se ředkvičky dostaly poměrně pozdě, ale již ve starém Egyptě byly hojně využívány. Staří Egypťané je dokonce používali jako platidlo, ředkvičky tvořily část platu dělníků, kteří stavěli pyramidy.

Typicky štiplavá chuť je díky obsahu hořčičných olejů. Pokud je obsah hořčičných olejů nízký, chuť ředkviček bývá mdlá. Toto může být ovlivněno i způsobem pěstování. Avšak právě tyto hořčičné oleje mají léčivé vlastnosti. Při kontaktu se sliznicemi lidského těla totiž hubí viry, plísně a bakterie.

Zdroj obrázku ZDE


Ředkvičky obsahují také velké množství vlákniny, která pomáhá k čištění střev, zlepšuje střevní peristaltiku, zvyšuje napětí stěny ochablých střev a pomáhá se zácpou. Hořčičné oleje mají dezinfekční účinek a pomáhají tak omezovat kvašení potravy ve střevech a nadměrnou plynatost. Také pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.
Neméně významý je obsah vitaminu C a selenu pro dobrou funkci imunitního systému.

V lidovém léčitelství se ředkvičky využívaly pro prevenci vzniku močových, ledvinových a také žlučových kamenů.

Pokud chce být člověk zdravý, stačí sníst denně pět ředkviček :D Ale pozor, na citlivější osoby by mohlo mít větší množství dráždivé účinky.




 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Melissa Melissa | Web | 3. května 2015 v 16:52 | Reagovat

Jo,ředkvičky jsou moc zdravé a mám je ráda.Výborná je ředkvičková pomazánka,kterou často dělám,ale jsou fajn i nakrájené na kolečka a přidané na housku nebo chleba se šunkou nebo sýrem či v zeleninových salátech:) :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU! Budu ráda, když se sem vrátíte ;)