Víte, že.... (18) aneb o dýni - dýně, dýňová šťáva

16. září 2013 v 18:11 | Včelka |  Víte, že
Původním domovem dýně byly teplé oblasti Střední a Jižní Ameriky, odtud se rozšířily do Evropy a dalších světadílů.
Postupně byly vyšlechtěny odrůdy s plody, které vážily desítky kilogramů, ale i odrůdy s plody menšími, jako jsou například dýně hokaido.

Protože dýně jsou z více než 90 procent tvořeny vodou, ale zároveň obsahují velké množství vlákniny, jsou ideální pro detoxikační a odtučňovací kúry.

Dýně


Blahodárně působí na trávicí a vylučovací soustavu, proto se také doporučují užívat při chorobách ledvin, žlučníku, močových kamenech a při také zácpě.

Enzymy, které jsou v dýních obsažené, a zejména v čerstvé dýňové šťávě, jsou velice účinné na nemocnou slinivku břišní. Čerstvá dýňová šťáva totiž obsahuje vitamíny a minerály ve výjimečně vyváženém poměru. Obsahuje zejména draslík a sodík, což je velmi výhodné pro lidi s nemocemi srdce a krevního oběhu a s nemocemi ledvin.

Čerstvá dýňová šťáva také pomáhá s problémy s usínáním a se spánkem.
Dle vědeckých výzkumů jsou dýně důležité i pro prevenci rakoviny, zejména u rakoviny plic a prostaty.




DALŠÍ INFORMACE O DÝNÍCH SE DOZVÍTE ZDE V MÉM ČLÁNKU

MÉ FOTKY DÝNÍ NALEZNETE ZDE A ZDE


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 mammo mammo | Web | 22. září 2013 v 22:19 | Reagovat

Já dýni ráda - zvláště pak polévku, semínka a zkoušela jsem i dýňový olej, abych pomohla vlasům, ale nebylo mi po něm úplně nejlépe, tak jsem s ním musela přestat. Pamatuji si, že když jsem byla malá, babička pěstovala dýně a bývala jich plná zahrada. Dělávala z nich i halušky, které dodnes vařím občas i já :-) Je to rychlá a snadná pochoutka :-)

2 Včelka Včelka | E-mail | Web | 22. října 2013 v 21:17 | Reagovat

[1]: Hihi, pro mě to pochoutka zrovna neni :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU! Budu ráda, když se sem vrátíte ;)